banner



Fedja van Huêt: Speak No Evil gaat allemaal over grenzen

Speak no Evil
Regie Christian Tafdrup
Met Fedja van Huêt, Karina Smulders, Morten Burian, Sidsel Siem Koch
★★★

Ze leken zo aardig op vakantie, Patrick en Karin. Wanneer het Deense stel Bjørn en Louise hun Nederlandse vrienden een paar maanden later in Brabant opzoekt, blijkt in deze psychologische horrorthriller hoezeer je je in mensen kunt vergissen.

Wreed, venijnig en met Fedja van Huêt en Karina Smulders in waarschijnlijk de meest brute rollen van hun carrière – de horrorthriller Speak No Evil van de Deense maker Christian Tafdrup zou je kunnen zien als een donkerkomische allegorie over Hollandse botheid, maar de pic is waarschijnlijk niet zo bedoeld. Mocht dat wel het geval zijn: een extra ster voor Tafdrup.

Aanvankelijk is het nog gezellig.       Beeld rv

Aanvankelijk is het nog gezellig. Beeld rv

Wie heeft het niet meegemaakt: op vakantie iemand ontmoeten met wie het dusdanig klikt dat je elkaar belooft contact te houden. Het overkomt in Speak No Evil het Deense stel Bjørn en Louise en hun dochtertje Agnes, die in Italië de grootste lol hebben met Karin en Patrick en hun zwijgzame zoontje Abel.

Tijdens een ontroerende recital pinkt Bjørn een traan weg. Hij ziet dat Patrick het ziet en voelt een geestverwantschap, niet wetende dat Patrick iets heel anders in hem herkent. Een paar maanden later vinden ze een uitnodiging in de post. Of ze een lang weekend in Brabant komen logeren, compleet met lekker eten en lange wandelingen.

Kort na hun arriveren slaat de film een heel andere richting in. Zoals de kikkers die zich langzaam laten gaarkoken, laten Bjørn en Louise zich onder het mom van beleefdheid en vriendelijk blijven steeds meer welgevallen.

Het begint met kleine dingen, zoals het ontbreken van een kinderbed voor Agnes, die daardoor op een matje op de grond moet slapen. Het constante jammeren 'southward avonds van Abel kan ook niet goed zijn. Maar hé, ze zijn te gast en over twee dagen zullen ze weer vertrekken.

De film geeft de kijker op de juiste momenten lucht, want sommige scènes zijn behoorlijk pittig om aan te zien. De vernederingen houden aan en gaan van kwaad tot erger.

Tegelijkertijd is de film te timide. Voor iedereen dice Michael Haneke'due south Funny Games heeft gezien, of zeg maar gerust 'heeft doorstaan', zal Speak No Evil geen probleem zijn, ook al eindigt Christian Tafdrup met een iets gruwelijker noot. Maar zelfs als je die film niet hebt gezien, zullen de gaten in de plot opvallen die de geloofwaardigheid van Speak No Evil niet 10 goede komen. Zonder een belangrijke wending te verklappen: als Bjørn laat in de film iets ontdekt over Patrick en Karin wat ervoor zou moeten zorgen dat hij nooit meer bij hen in een auto zou stappen, stapt hij gewoon bij hen in de car. Zo is er meer.

Toch stelt de picture een belangrijke vraag. Een vraag die iedereen voor zichzelf kan beantwoorden, maar dice we misschien ook als samenleving moeten beantwoorden: wanneer end je met beleefd zijn, als je pure kwaadaardigheid tegenover je hebt? Wat doe je met mensen die op rooftocht zijn en de wereld willen zien branden?

Source: https://www.trouw.nl/recensies/in-speak-no-evil-komen-de-vakantievrienden-uit-de-hel~b005dadc/

Posted by: rileyscolon.blogspot.com

0 Response to "Fedja van Huêt: Speak No Evil gaat allemaal over grenzen"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel